0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

6 augustus 2020

Droogvoer of natvoer voor mijn hond: wat is beter?

Eén van de meest gestelde vragen gaat over welk soort hondenvoeding beter is: droogvoer of natvoer? Om dit te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoe de hond zijn voeding benaderd: kijkt hij langdurig naar zijn eten? Geniet hij van de smaak? Of geniet hij alleen van de geur? De meeste honden kijken niet echt op of om wanneer hun bak is gevuld, dus blijven smaak en geur over. Laten we eens kijken naar de verschillen die hier invloed op hebben:

SMAAK PERCEPTIE
Aantal smaakpapillen

  • Mens: 9.000
  • Hond: 1.700
  • Kat: 470

GEUR PERCEPTIE
Vierkante centimeters aan olfactorische slijmvlies:

  • Mens: 3-4 cm2
  • Hond: 18-150 cm2 (liggend aan de grootte van de neus van de hond)
  • Kat: 20 cm2

Een hond kiest zijn eten voornamelijk met de neus, dus de geur is het belangrijkst, daarna de smaak. Het sociale aspect is echter ook belangrijk. De hond is een sociaal dier dat van oorsprong in roedels leeft waarin voeding een belangrijke rol speelt. Voeding wordt vaak gebruikt om correct gedrag aan te moedigen en de onderlinge band te versterken. Het aanbieden van een belonende maaltijd is een gebaar van affectie, het versterkt de band tussen dier en mens.

Wat zijn de verschillen tussen droog- en natvoer?
Honden zijn dol op natvoer, het heeft namelijk een sterke geur en bevat een hoog vlees – of vis percentage. Daarnaast bevat het gemiddeld 75% vocht en maakt het hierdoor licht verteerbaar. Met droogvoer daarentegen zorg je ervoor dat jouw hond een grote hoeveelheid energie binnen krijgt met een relatief klein portie voeding en zorgt het ervoor dat de tanden van jouw viervoeter gezond blijven.

Mag ik droogvoer met natvoer mengen?
Het combineren van droogvoer en natvoer zorgt ervoor dat de voordelen van beiden soorten optimaal worden benut. Het droogvoer zal hierin de rol van vertering (kauwen) en gebitsreiniging vervullen. Het natvoer zal een even grote rol vervullen op het gebied van voedingswaarden, maar is ook erg goed voor de ontwikkeling van de zintuigen. Om ervoor te zorgen dat jouw hond niet in een keer veel calorieen binnen krijgt is het ook een optie om beiden soorten voeding af te wisselen, zo kan je natvoer gebruiken als speciale traktatie of gewoon om een keer wat anders te geven. 

Keuze tussen droogvoer en natvoer
Je bepaalt zelf of je voor natvoer of droogvoer kiest, de doorslaggevende factor van hondenvoeding zit hem namelijk niet in de vorm van de voeding maar in de inhoud! In principe kunnen brokken van hoogwaardige kwaliteit volledig aan de voedingsbehoeften van honden voldoen. Het geeft echter minder voldoening omdat de brokken niet zo sterk ruiken. Daarnaast bevatten ze minder hoogwaardige vitaminen mineralen omdat deze verloren gaan tijdens de bereiding.

Het geven van alleen natvoer helpt daarentegen weer niet bij het sterk houden van de tanden. Honden zouden hun eten (nog) sneller naar binnen werken en er bijna niet op kauwen, waardoor ze de eerste stap van de spijsvertering overslaan.

Is natvoer of droogvoer beter? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven omdat het een per definitie niet beter is dan het ander. De kwaliteit en ingrediënten van het voer bepalen of het wel of niet geschikt is voor jouw hond.

Geschreven in samenwerking met Almo Nature en Dr. Benedetta Giannini – Dierenarts en voedingsexpert

[split]https://www.maxenluna.nl/Blog-almo-hond

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden