0
0

Door Max&Luna, 28 juni 2018

De speciale verzorging van naaktkatten

Veel mensen denken dat de verzorging van een naaktkat makkelijk is, omdat ze geen haar hebben. Dat is zeker niet het geval, want bij een naaktkat is dagelijkse verzorging juist heel belangrijk. Een naaktkat, zoals een Sphynx, heeft een soepele en zachte huid. Deze huid scheidt meer talg af dan andere kattenrassen. Net als mensen wordt de huid daardoor vuil. Mensen douchen om het vuil eraf te wassen en dit is daarom ook bij katten raadzaam.

Het wassen van de naaktkat

De meeste katten hebben een vacht die het vuil weert, maar bij naaktkatten is dit niet het geval. Het talg en de zweet blijft op de huid liggen waardoor het vettig wordt. Om die reden moet je een Sphynx met enige regelmaat wassen. Het is wel belangrijk dat je dit niet te vaak doet, want hoe vaker je het wast, hoe meer talg er aangemaakt wordt. Hoe vaak was je een naaktkat dan? Dit heeft met een aantal factoren te maken. De ene naaktkat scheidt meer talg af dan een andere, dus hier moet je goed opletten. Daarnaast zie je het vuil sneller bij een kat met een lichte huidskleur dan bij een donkere huidskleur. Het heeft ook te maken met de persoonlijke voorkeur. Een vuile naaktkat laat vlekken achter op meubels, kleding en beddengoed, dus dat kan ook een reden zijn om hem vaker te wassen. Wij raden aan om ongeveer eenmaal per week de huid van de naaktkat te wassen.

Waarmee was je een naaktkat?

Het wassen van de kat gaat niet altijd even makkelijk. Niet alle katten houden van water, waardoor het wassen van de kat geen pretje is. Als je dit doet, is het dus belangrijk om een shampoo te gebruiken die speciaal voor katten gemaakt is, zodat een kat hier goed op reageert. Veel mensen kiezen voor baby shampoo, omdat dit mild en zacht voor de kattenhuid is, maar speciale kattenshampoo is het meest ideaal. Kattenshampoo is namelijk geschikt voor regelmatig gebruikt. Het is zacht en reinigend met een milde formule, waardoor het ook geschikt is voor katten met een gevoelige huid, zoals de naaktkat. De shampoo heeft een geur die door veel katten lekker gevonden wordt.

Vergeet ook niet de oren en nagels van een naaktkat te verzorgen

Niet alleen de huid van een naaktkat heeft verzorging nodig, ook de oren hebben aandacht nodig. Een Sphynx heeft namelijk meer oorsmeer dan de gemiddelde kat. Als je de huid van de kat gaat wassen, is het dus raadzaam om ook zijn oren schoon te maken met een wattenstaaf. Dan is je kat gelijk helemaal lekker schoon. Als je dan ook nog even de nagels controleert en deze knipt, sla je twee vliegen in één klap. Al met al ben je dan ongeveer een kwartier tot twintig minuten bezig met de verzorging van de naaktkat. Als laatste is het ook belangrijk om naaktkatten in te smeren met zonnebrand. De katten houden van in de zon liggen, maar kunnen net als mensen verbranden. Smeer de kat daarom in met baby of kinder zonnebrand. Zo bescherm je de huid van je kat het best.

Hoe verzorg jij je kat? Heb jij nog tips voor de baasjes van een naaktkat?

Reacties

 • Door Anja, 1 september 2022

  Sorey naar maar Het bericht gaat over kasia van vliet die hier antwoorden

  https://www.rijnmond.nl/nieuws/1458868/politie-neemt-tien-verwaarloosde-naaktkatten-in-beslag

 • Door Anja, 1 september 2022

  Hoe kan jij je nou fokker noemen jij heb die beestjes allemaal zwaar verwaarloosd.
  In Breda heb je ook nog kittens zitten en ga niet zielig doen anders maak ik de adressen ff bekend . Dierenmishandeling daar ben je go...

 • Door Petra, 27 augustus 2022

  Welke shampoo gebruiken jullie

 • Door Kaitlyn, 17 mei 2022

  Leuk

 • Door Kasia Van vliet, 27 maart 2022

  Ik ben sphynx fokker en al staan er veel goede dingen in t artikel...

  Ik zou niet aanraden de katten iedere dag in te smeren met zonnebrand.

  Ik was mijn Sphynxen een aantal keer per jaar. Oren wel...

 • Door Wils Geert, 29 november 2019

  Een toffe site
  Goed verstaanbaar
  En het gewoon doen wat ze mededelen

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden