0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 16 maart 2018

Wat zijn de kosten van een dierenartsbezoek?

De kosten van een dierenartsbezoek

Bijna wekelijks zien we op onze Max&Luna facebook en op het forum van Max&Luna discussies over de kosten voor een dierenartsbezoek. Zeker op onze artikelen over het wel of niet verzekeren van je huisdier reageren veel mensen. Daarom zijn we wat dieper gaan graven naar de kosten van een dierenartsbezoek. En wat blijkt, een bezoek aan de dierenarts kan heel erg verschillen in kosten. Het is natuurlijk afhankelijk van of je een kat of hond als huisdier hebt, maar ook van hoe groot of zwaar je huisdier is. Vooral bij honden hanteren dierenartsen verschillende prijzen per 5 kilogram of 10 kilogram gewicht. Het is dan ook echt afhankelijk van gewicht welke kosten in rekening gebracht worden voor een ingreep. Raar is dat niet, een operatie bij een Deense dog is vaak risicovoller dan een operatie bij een teckel.

De kosten voor een dierenarts behandeling bij een kat

We hebben gekeken naar de meest voorkomende behandelingen voor een kat. We hebben de tarieven van verschillende dierenartsen uit verschillende provincies bekeken en hierbij kwamen we uit op de volgende gemiddelde prijzen:

Sterilisatie poes tussen de €85,- en €150,-
Castratie kater tussen de €40,- en €80,-
Vaccinatie kat tussen is tussen de €20,- en €50,-
Echoscopisch onderzoek is meestal rond de €80,-
Chippen voor een kat ligt tussen de €20,- en €50,-
Het aanmaken van een dierenpaspoort tussen de €6,- en €40,-

De kosten voor een dierenarts behandeling bij een hond

We hebben gekeken naar de meest voorkomende behandelingen voor een hond. We hebben de tarieven van verschillende dierenartsen uit verschillende provincies bekeken en hierbij kwamen we uit op de volgende gemiddelde prijzen:

Sterilisatie teef tussen de €200,- en €550,-
Castratie reu tussen de €110,- en €345,-
Vaccinatie hond tussen de €20,- en €60,-
Echoscopisch onderzoek is meestal tussen de €80,- en €180,-
Chippen voor een hond ligt rond de €35,- en €60,-
Het aanmaken van een dierenpaspoort tussen de €6,- en €40,-
Anaalklieren uitknijpen ligt tussen de €12,50 en €45,-
Tandsteen verwijderen is tussen de €70,- en €95,-
Nagels knippen is tussen de €12,50 en €45,-

Dierenarts of dierencoach?

Voor sommige vragen is het niet noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan. Vooral antwoorden op vragen omtrent gedrag en verzorging kan je ook online vinden. nadeel is echter dat er heel veel meningen online zijn en elke hond of kat natuurlijk specifieke eigenschappen heeft waardoor je mogelijk het verkeerde antwoord krijgt. Wacht echter nooit te lang met het stellen van vragen. Symptomen die nu klein lijken kunnen een grote oorzaak hebben. Voor urgente medische klachten moet je natuurlijk altijd je dierenarts raadplegen.

De kosten voor een dierenarts consult

Zoals je hierboven al leest variëren de kosten voor een dierenarts behandeling heel erg. Niet alleen heeft dit te maken met het soort ras van je hond of kat, maar ook met het gewicht van je huisdier. Bovenstaand kostenplaatje geeft je wel een goede inschatting van hoeveel geld je kwijt bent aan verschillende behandelingen die de meeste huisdieren wel een keertje in hun leven ondergaan.

Bij sommige dierenartsen is de behandeling inclusief consult en bij andere dierenartsen is deze exclusief consult. En dat maakt behoorlijk uit in de totale kosten van een medische behandeling.

Meestal kost een consult rond de €35,- voor 15 minuten. Wil je een behandeling aan huis? Dan is dit vaak duurder en worden er voorrijkosten gefactureerd. Daarnaast rekenen dierenartsen een hoger tarief voor consulten in het weekend en buiten werktijden om. Bij een spoedconsult moet je meestal rekening houden met een prijs van tussen de €60,- en €100,-. Dit is mede doordat een dierenarts dan in zijn privé tijd naar de praktijk moet komen.

Verzekering of niet?

Aan de hand van dit kostenplaatje is het makkelijk om in te schatten of een huisdierenverzekering nut heeft voor jouw hond of kat. Wij raden natuurlijk altijd aan om een verzekering af te sluiten, je weet immers nooit wat er de komende jaren met jouw pup of kitten aan de hand is. Daarnaast is het ook altijd belangrijk om te lezen over de veel voorkomende ziektes van het kattenras of hondenras. Wil je meer weten over huisdierenverzekeringen lees dan onze 6 tips voor een huisdierenverzekering

Aanvraag van tegemoetkoming medische kosten

In sommige gemeenten kun je een tegemoetkoming of een waardebon aanvragen voor medische behandelingen voor je hond of kat. Er bestaan strikte regels over welke behandelingen worden vergoed en meestal wordt er maar voor een deel vergoed. Deze regeling geldt voor minima huishoudens.

Komen deze kosten voor een behandeling bij de dierenarts overeen met de kosten die jij betaalt bij de dierenarts?

Reacties

 • Door Mien, 19 november 2023

  Ik denk dat het hoog tijd is om de prijsrichtingen op jullie website te updaten. Ik denk dat de diereneigenaren mochten willen dat een spoedconsult tussen de €60-€80 eu lag. Bij een spoed en verwijskliniek loopt dat a...

 • Door Alja kuiper, 26 oktober 2023

  Bert ik ben het er helemaal mee eens moest 4 weken terug kleine 300 euro betalen was alleen voor consult en wat medicijnen en verder hebben ze er niets aan gedaan .

 • Door Bert, 8 oktober 2023

  Ik vind het niet normaal dat ik meer dan €200 moet betalen voor een weekend consult.
  Dat kunnen mensen met een aow toch niet betalen.
  Ik heb er maar een woord voor. Schande

 • Door [email protected], 24 juni 2023

  Mijn hond is volgende het lab dat hij aan de nieren heeft

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden