0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 29 mei 2018

De beste tips voordat je een kat neemt

Een kat in huis brengt veel warmte, plezier en geluk. Ook al kunnen ze enorm eigenzinnig en eigenwijs zijn, je krijgt veel liefde en vriendschap van zo'n harig vriendje in huis. 

Voor katten baasjes komt er meer bij kijken dan het knuffelen van zo'n harige en schattige pluizenbol. Voordat je besluit een kat te nemen zijn de volgende punten goed om in het achterhoofd te houden!

10 tips voor toekomstige katteneigenaars

  1. Huiskatten zijn niet goed in staat om voor zichzelf te zorgen. Dus zorg ervoor dat je levensstijl is ingericht op de komst van je harige huisgenoot. Bedenk van tevoren hoe vaak je doorgaans van huis bent en hoeveel tijd je thuis aan je kat kunt besteden. Zoek uit welke rassen meer op zichzelf zijn en welke rassen veel aandacht en verzorging nodig hebben. Stem je keuze zodoende af op de karakteristieke kenmerken van het ras en je eigen levensstijl.
  2. Bedenk van tevoren wat je kunt doen als je eigen levenssituatie wijzigt, bijvoorbeeld door drukke periodes op het werk met veel overuren. Een vriend of vriendin vragen om tijdelijk een deel van de zorg over te nemen kan een prima oplossing zijn. 
  3. Heb je last van allergieën? Dan is het verstandig om op voorhand te testen op allergische reacties. Het voorkomt dat je na een paar weken je nieuwste vriendje naar een asiel moet brengen. Neem contact op met een dierenarts of lees erover op internet. Bereid jezelf in ieder geval goed voor en kom niet voor vervelende verrassingen te staan als je een kat neemt.
  4. Laat de kat voordat je haar in huis neemt controleren en laat het inenten. Plan ook, zodra de leeftijd dit toelaat, een moment dat de kat gecastreerd wordt. Dit kan namelijk precies het verschil betekenen tussen een gezonde en gelukkige kat en een ellendige kat die haar nagels in de meubels zet of de gordijnen onder sproeit.
  5. Een goede kattenbak is een must. Een kat heeft een beschutte en schone plek nodig om haar behoefte te doen. Houdt de bak schoon, dat is voor de kat heel belangrijk en voor jezelf ook wel zo prettig om te voorkomen dat er smerige luchtjes ontstaan.
  6. Het is goed om van tevoren stil te staan bij de keuze van voeding. Er zijn tal van aanbieders op de markt, die stuk voor stuk zeggen dat ze gezonde, uitgebalanceerde voeding produceren. Verdiep je van tevoren in de verschillende soorten en mogelijkheden. Uiteraard zijn er veel verschillen in prijs, maar die hebben ook een groot verschil in kwaliteit als gevolg. Max&Luna hebben alvast een selectie gemaakt uit gezonde en duurzame voeding. Meer informatie en producten vind je hier.
  7. Katten houden van rennen en spelen. Speelgoed muizen, touwtjes, veren en zelfs lege dozen zorgen voor groot vermaak. Speelgoed hoeft niet duur te zijn (kijk maar eens in de Max&Luna shop voor mooie en betaalbare speeltjes). Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende speelmogelijkheden zijn voor kat, zodat zij een gelukkig en actief leven kan leiden. Investeer tevens in een krappaal. Dit voorkomt de complete verwoesting van je bankstel of schoenencollectie. In de Max&Luna Shop zijn verschillende modellen verkrijgbaar.
  8. Kattensnacks zijn ideaal om je kat iets te leren. Daarnaast werken ze ook als prima tool om je kat 'om te kopen'. Check de Max&Luna Shop voor verschillende heerlijke snacks. Je kat zal nog meer van je gaan houden als je haar regelmatig met deze lekkernijen verwent.
  9. Neem een huisdierenverzekering. In een eerder blog hebben we hier al uitvoerig over geschreven (koppeling aan blog toevoegen). Het is uiteraard te hopen dat je het nooit nodig zal hebben, maar de ervaring leert dat het prettig is om een verzekering af te sluiten. Het zorgt ervoor dat je weet dat jouw harige vriendje de beste zorg krijg indien het nodig is en het bespaart jezelf een hoop kosten. Een verzekering kost omgerekend maar een paar euro per maand en neemt zodoende een hoop stress weg als je een kat in huis neemt.
  10. Zorg voor regelmaat en routines zodra je een kitten in huis neemt. Op gezette tijden het eten klaarzetten, zowel 's morgens als 's avond. Maak daarnaast van de noodzakelijke onderdelen als in bad gaan, borstelen en knippen van de nagels een feestje. Een moment om naar uit te kijken, in plaats van te vrezen. Kattensnacks zijn hiervoor uitstekend geschikt en maken je leven een stuk aangenamer.

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die je in gedachten dient te houden bij het nemen van een kat. Deze aandachtspunten helpen je in ieder geval in de goede richting. Als laatste puntje nog het volgende; de meeste katten leven zo'n vijftien jaar. Aanschaf van een kat (of hond) doe je niet voor even, maar voor een lange tijd. Het kost je heel wat tijd (en geld), maar de onvoorwaardelijke liefde die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar en ieder uur en iedere euro dubbel en dwars waard.

Heb jij nog ervaringstips voor toekomstige katten baasjes? Deel ze in de reacties!