0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna

Door Max&Luna, 27 mei 2021

De 8 beste tips voor het opvoeden van een puppy

Hoe voed je zo'n schattige puppy goed op en zorg je ervoor dat je pup opgroeit tot een gezonde en gehoorzame hond? Het vergt vooral veel werk en consistentie. Je moet een pup trainen in de manier waarop je hond met andere mensen en honden omgaat en natuurlijk snel zindelijk maken. Met deze tips van Max&Luna geef je je puppy een mooie start!

Max&Luna heeft alles in huis voor jouw pup, neem dus zeker een kijkje in onze puppy selectie in de shop!

Vanaf het moment dat je puppy in jouw armen springt ben je natuurlijk verliefd. Die zachte haren, die trouwe en lieve blik; alles wat je puppy doet is leuk. Zelfs de minder leuke dingen zijn meteen vergeven zodra je pup blij in je armen springt. Je gunt je pup het beste, dus steek je er veel werk in om je pup op te voeden tot een gezonde en gehoorzame hond. 

1. Neem je puppy niet te snel in huis

Je hebt lang moeten wachten op je pup en na de geboorte wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk in huis nemen. Maar doe dit vooral niet te snel: laat de pup minstens 8 weken bij de moeder. Gedurende de eerste weken heeft je pup nu eenmaal voeding, liefde en aandacht van de moederhond nodig. Ook leert de moeder in de eerste 8 weken vaardigheden aan haar pups waar 'ie de rest van z'n leven iets aan heeft, zoals spelen en sociale vaardigheden, tolerantie ten opzichte van andere honden, hoe hard 'ie kan bijten en omgang met mensen. Zo leert je pup zijn rol in de roedel kennen en wordt hij niet te dominant. Belangrijk voor de rol die hij in je huis zal krijgen.

2. Geef je pup een warm welkom

De eerste dagen in je huis zijn natuurlijk geweldig en het liefste wil je je pup aan iedereen laten zien. Voor je pup zijn deze dagen echter het allerspannendst. De pups is net weg bij zijn moeder en broertjes en zusjes, en heeft dus vooral behoefte aan rust en geborgenheid. Zorg daarom dat je pup in de eerste week vooral veel warmte, liefde en aandacht van jou krijgt zodat 'ie zich veilig en zeker voelt in de nieuwe omgeving.

3. Zorg voor een hondenbench

Je pup heeft een eigen plek in huis nodig waar 'ie zich veilig voelt en tot rust kan komen. Kies de juiste hondenbench waar je pup voldoende ruimte heeft. Een te kleine bench kan voor je pup te beperkend voelen waardoor hij zich letterlijk gevangen voelt. Er moet voldoende ruimte zijn om aan een kant te rusten of spelen en een andere kant om echt te slapen. Laat je pup overdag niet langer dan twee uur in de bench: hij heeft immers veel energie en bewegingsvrijheid nodig. De bench is ook een goede manier om je pup zindelijk te maken. Je pup zal zijn eigen plek namelijk niet snel vuil willen maken en gaan piepen als 'ie een behoefte moet doen. Beloon je pup voor dit gedrag. In de eerste dagen is het ook goed om beloningen in de bench te leggen zodat je pup graag in de bench gaat. Dit kan ook door middel van een snackbal waardoor je pup zich ook in de bench vermaakt en wordt beloond. Stuur je pup nooit als straf in de bench en gebruik deze de eerste maanden niet als vervoersmiddel. De bench moet een prettige en fijne plek voor je pup zijn.

4. Neem de tijd en blijf realistisch

Geduld en tijd zijn belangrijke factoren bij een goede opvoeding van een pup. De eerste dagen vergen heel veel tijd van jou als nieuw baasje. Hoe meer tijd je met je pup doorbrengt, des te meer tijd heb je om je pup te belonen voor goed gedrag. Een pup is dus echt een verantwoordelijkheid. Je kan je pup niet hele dagen alleen laten omdat je aan het werk moet. Je pup is geen mens dus behandel deze ook niet als een persoon die toevallig wat veel haar heeft. Straffen helpt echt niet, belonen en consistentie wel. Geef je pup dus op gezette tijden voeding en laat je pup ook op vaste tijden uit. Leg ook alvast een puppyknuffel in het nest zodat je pup de geur zal herkennen zodra deze alleen moet slapen. 

5. Maak je pup sociaal

De eerste zestien weken leert je pup met name sociale vaardigheden. Neem je pup die periode dus vaak mee naar buiten, laat 'm kennis maken met andere honden (ook de grote!) en katten. Geef andere mensen puppybrokjes die ze aan je pup kunnen geven, zodat je pup ook andere mensen gaat vertrouwen en op termijn geen agressief gedrag zal vertonen.

6. Verminder de territoriumdrift

Pups komen uit een nest en zullen daarom in het begin hun voerbak, favoriete speeltjes en nieuwe baasjes verdedigen. Zorg dus dat je zo snel mogelijk zonder problemen de voerbak of speeltjes weg kan halen. Dit doe je door je pup met puppybrokjes te belonen als deze dit zonder problemen toe laat. Laat je (kleine) kinderen hier voorzichtig en rustig mee omgaan zodat je pup hen niet als bedreiging ziet.

7. Leer bijten direct af

Puppies bijten graag in alles en ja, dus ook in jou. Dit is de meest genoemde reden waarom honden naar asiels gebracht worden. In het begin bijten ze immers zacht en lijkt het schattig. Zodra pups groter worden, wordt het bijten steeds minder plezierig. Zorg dat je pup jou als leider van de roedel ziet en je respecteert. Als je pup bijt zeg dan direct 'nee' en hou de bek een minuut (losjes) dicht. Geef je pup wel voldoende kauwspeelgoed waarin deze de scherpe puppytandjes kan zetten zoals puppyspeeltjes met touw.

8. Geef voldoende uitdaging, mentaal en fysiek

Een puppy heeft veel beweging nodig. Niet alle pups kunnen echter lange tijden over straat lopen. Zorg daarom voor een puppy draagzak zodat je pup niet van en naar een park hoeft te lopen. Kies ook voor een afgezet gebied zodat je pup niet weg kan lopen. Ook mentaal heeft je pup uitdagingen nodig, puppyspeelgoed kan hierbij helpen, zoals leuke puzzels en snackballen voor puppies waarmee je pup spelenderwijs wordt beloond.

Het is vooral belangrijk dat een pup jou en je huis ziet als veilig nest. Consistentie en liefde zijn het allerbelangrijkste en onthoud: straffen met zachte of harde hand helpt echt niet.

Heb jij nog tips om een schattige pup op te laten groeien tot een sociale vriend voor het leven? Laat het ons weten!