Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 17 juni 2018

Blaasgruis of blaasontsteking kat, wat kun je doen?

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Anicura geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Danny & Mylo over blaasgruis bij katten.

Vraag

Uit het urineonderzoek bij de dierenarts is gebleken dat mijn kat blaasgruis (kristallen) heeft. Hebben jullie tips om deze te voorkomen?

Antwoord

De 2 meest voorkomende types bij de kat zijn struviet en oxalaat. De oxalaat-kristallen zien we steeds vaker bij de oudere kat. Kristallen kunnen uiteindelijk blaasstenen gaan vormen., struviet-stenen zijn wel op te lossen met een speciaal dieet, maar oxalaat-stenen helaas niet, en dan zal je kat geopereerd moeten worden.

Blaasgruis veroorzaakt vaak een blaasontsteking bij je kat. Dit merk je bijvoorbeeld aan: veel naar de bak gaan, bloed bij urine, likken aan de genitalien, miauwen bij het plassen (pijn). Bij een kater moet je altijd extra voorzichtig zijn, want blaasgruis kan vastlopen in de plasbuis, waardoor je kat niet meer kan plassen! Bij twijfel ga altijd langs je dierenarts!

De struviet-kristallen vormen zich in een basisch mileu, dit betekent dat de PH van de urine te hoog is. Door speciale voeding te gaan geven kan de urine verzuurd worden, waardoor de kristallen op kunnen lossen.

Je kat hoeft niet gelijk de rest van zijn leven op dit voer, je kunt na een aantal maanden aankijken hoe het gaat op het oude voer (met inachtneming van onderstaande tips). Mochten de klachten helaas toch weer terugkomen ondanks dat je kat meer vocht binnenkrijgt, dan is een speciaal dieetvoer wel echt aan te raden. Het is duurder maar het scheelt je uiteindelijk wel weer de dierenartskosten.

Oxalaat-kristallen onstaan juist weer in een zure urine en kunnen helaas niet opgelost worden met een speciale voeding. Soms kunnen deze zelfs ontstaan wannneer je een urine-verzurend dieet geeft tegen de struviet-kristallen. Wanneer deze kristallen uiteindelijk stenen gaan vormen dan zal je kat geopereerd moeten worden. Het is dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat meer vocht binnenkrijgt en vaker en meer gaat plassen!

Tips om blaasgruis bij katten te voorkomen:

Urine van de kat is vaak erg geconcentreerd omdat ze veelal brokjes te eten krijgen en te weinig water drinken. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je kat meer vocht binnenkrijgt, hiermee kun je voorkomen dat er zich kristallen gaan vormen in de urine. Hoe vaker je kat plast hoe sneller hij ook de kristallen zal uitplassen. Je kunt bijvoorbeeld natvoer gaan geven naast de brokjes, of eventueel de brokjes wellen in water. Daarnaast zorgt een waterfontein er ook vaak voor dat je kat meer water zal gaan drinken. En ververs het water elke dag! Zorg altijd voor een schone kattenbak, je gaat zelf ook het liefst op een schoon toilet. Mocht je kat ook gevoelig zijn voor stress dan kun je evt. een voedings supplement met L-tryptofaan gaan geven.