Shopping Cart Pixel
Nieuwsbrief
Ontvang de Max&Luna nieuwsbrief met de laatste trends, hoge kortingen en kans op leuke prijzen!

Behandeling van schildklier probleem bij kat

Placeholder

De Max&Luna dierencoach geeft advies en tips bij een kat met hyperthyroïdie, een schildklier probleem.

Behandeling van schildklier probleem bij kat

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Renske. Zij wil graag weten wat het beste is voor haar kat met een te snelle schildklier.

Vraag

Ik heb hier thuis een kat rondlopen met een te snelle schildklier, 1.5 jaar geleden was hij op sterven na dood. Alsnog opgelapt door de dierenarts. Aan het infuus en alles geweest omdat hij was uitgedroogd. Hij is 15 jaar oud en altijd binnen.
Sindsdien zit hij op het dieetvoer van Hills Y/D. Maar alsnog spuugt hij dat vaak 's nachts uit. En hij blijft eng mager en heeft periodes waarin hij geen water wilt drinken en eten.
Hij wilt dan gewoon echt iets anders eten of drinken (bijvoorbeeld mijn limonade, zelfs wijn probeert hij af te pakken)...

Mijn vraag is dan ook wat kan ik het beste doen, is er helemaal geen ander speciaal voer of misschien gewoon vlees van de slager wat hij mag eten? En hoe kan ik zorgen dat hij stopt met overgeven; het zijn dan puur alleen de brokjes die hij ietwat fijngemalen uitspuugt of helder slijm (soms met wat bloed)..

Ik heb mij ook voorgenomen als hij weer zo'n periode krijgt met dat hij niets eet en drinkt en wanneer hij dan uitdroogt hem maar uit zijn lijden moet verlossen...Elke keer als ik denk; nu gaan we naar de dierenarts knapt hij warempel weer op en begint te eten en te drinken... Ik vind het zo zielig voor hem wanneer hij weer zo'n starre periode heeft. Met mijn dierenarts kom ik ook niet veel verder, die zijn nogal stug en van de centen... Ik wil gewoon het beste voor het beestje. Wat raadt u mij aan?

Antwoord

Wat vervelend dat je kat nog steeds spuugt en zo mager blijft. Er zijn verschillende manieren om een te snel werkende schildklier te behandelen, waaronder een jodium arm voer zoals Y/D.

De schildklier maakt hormonen aan waarbij ze jodium nodig hebben, als er weinig jodium gevoerd wordt, dan kunnen er minder hormonen gemaakt worden wat dan hopelijk goed genoeg is.

Het is belangrijk om te controleren of dit wel voldoende werkt door middel van een bloedonderzoek na 3 weken. Het is een handige manier van behandelen omdat er niet dagelijks pilletjes gegeven hoeven te worden, maar het nadeel is dat er in een klein stukje ander eten al genoeg jodium zit om de werking van dit voer te niet te doen.
Als hij er onvoldoende van eet of toch af en toe wat tafelresten te pakken krijgt is dit geen goede manier om de overactieve schildklier te behandelen. Alternatieven zijn tabletten of een behandeling met radioactief jodium, bij deze opties mag hij eten wat hij lekker vindt en komt hij misschien ook weer wat aan.

Het braken kan komen door de schildklier die nog te hard werkt of doordat hij de brokjes niet goed verdraagt, dat zal het bloedonderzoek kunnen uitwijzen - Sterkliniek dierenarts

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!

Reacties

  1. Ine Van Dijk Ine Van Dijk

    Ik vind het zielig een schildklierkat op dieet t zetten,elke dag die saaie brokken,regelmatig gezien dat het nauwelijks helpt,ik heb ook een shildklierkat,spuugt ook regelmatig,van mij mg ze gewoon alles eten en krijgt dagelijks 1 pil , die geef ik verstopt in easy pil, gelukkig gaat dat, soms ook niet. In ieer geval ben ik blij dat ik haar lekkere hapjes kan geven, moet er niet aan denken alleen brokken,is niet leuk voor de kat ook omdat ze soms van de schildklier niet lekker zijn ben ik blij als ik haar op haar goede dagen lekker eten kan geven.

Reageer


* Verplichte velden