0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 12 oktober 2018

Baknijd bij honden voorkomen en afleren

Baknijd is als een hond agressief reageert als iemand in de buurt van zijn voer komt of aan zijn voer zit. Dit gaat van grommen als iemand de kamer in loopt als de hond eet, tot een andere hond bijten als deze probeert voedsel te stelen. Baknijd komt veel voor bij volwassen honden die in grote dierenasiels hebben gezeten, maar het kan natuurlijk ook bij jouw hond voorkomen als de andere honden de hele tijd proberen om voedsel te stelen. Baknijd kan afgeleerd worden, bij de ene hond gaat dat makkelijker dan bij de andere.

Hoe voorkom ik baknijd bij mijn honden?

Ondertussen weten we dat baknijd niet voortkomt uit het aanleren van verkeerd gedrag. Wolven die een stuk vlees te pakken hebben, hoeven dit niet te delen. Honden zijn dan ook niet gewend dat iemand in de buurt van hun eten komt of dit probeert af te pakken.

Om baknijd te voorkomen kan je je honden aanleren dat ze hun voer in delen krijgen. Je zit hiermee aan hun bak, want je voegt meer brokken toe. Hierdoor is de voerbak aanraken een positief gebaar in plaats van een negatief gebaar (de bak meenemen). Ruim de bak pas op als de hond er geen interesse meer in heeft. Het toevoegen van voer kan terwijl je een positief commando geeft, hierdoor weet je hond dat er nog meer voer aankomt en weet je hond ook wanneer deze geen voer erbij krijgt.

Hoe leer je baknijd af bij honden?

Hoe zorgen we ervoor dat een hond niet meer gromt op het moment dat je bij zijn bak in de buurt komt of aan zijn bak zit. Ten eerste moet een hond het gevoel hebben dat hij ongestoord kan eten zonder dat iemand zijn eten afpakt. Je hond zal meer ontspannen gaan eten als hij zijn eten niet constant hoeft te 'bewaken'. Zodra je hond hieraan is gewend kun je meerdere kanten op. Je kunt het eten in delen geven, zoals hierboven beschreven staat. Daarnaast kun je ook de bak van je hond ruilen tegen zijn favoriete hondenbal of tegen een koekje. Hierdoor wordt de aandacht weggehaald van de bak en pak je de bak in ruil voor iets leuks. Erge baknijd afleren gaat meestal niet zo makkelijk en het afleerproces gaat dan ook met kleine stapjes. Heb je hier hulp bij nodig. schakel dan de hulp in van een gedragstherapeut!

Hoe pak ik een bot af van mijn hond?

Heb je een hond die het liefste urenlang gaat kauwen dan wil je misschien na een half of een uurtje het bot afpakken. Honden willen natuurlijk het liefst hun botje bij zich houden. In plaats van het bot of het oor af te pakken (negatief) zorg je dat de interesse naar iets anders verschuift (positief). Ruil bijvoorbeeld zijn favoriete kleine snack tegen het bot. Hierdoor is je hond blij en zal hij niet gaan grommen op het moment dat je bij zijn bot of oor in de buurt komt.

Baknijd bij meerdere honden in huis

Heb jij tussen je roedel een slome eter zitten of een hond met vreemde eetgewoontes? Dan is het lastig om te voorkomen dat deze zijn voer gaat beschermen, hij wil immers gewoon zijn eigen bak leeg kunnen eten. Het is dan een verstandig idee om je honden apart van elkaar te laten eten. Hierdoor hebben ze geen strijd over het eten, beide kunnen ze rustig eten en worden ze daarna niet afgeleid door overgebleven eten.

Al met al draait het afleren van baknijd (of het voorkomen van baknijd) om het vertrouwen tussen jou en je hond. Heeft jouw hond last van baknijd of last van baknijd gehad? We horen graag hoe jullie ervoor hebben gezorgd dat je hond geen dominantie meer vertoond tegenover zijn voer of zijn bot!

Deel jouw ervaringen en tips in de reacties hieronder!

Reacties

  • Door M.j. Mechelse, 5 november 2020

    Ik heb 2 honden, 1 husky van 6 jaar die heet jake en 1 husky x akita van 6 maanden die heet togo. Togo is hier als laatste bij gekomen en heeft baknijd naar jake toe. Ik mag zelf bijvoorbeeld alles doen met zijn etens bak, zelf...

Laat een reactie achter

We zijn benieuwd naar jouw ervaring, mening of vraag!

* Verplichte velden