Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren
Nieuwsbrief
0
0
Voor 22:00 uur besteld, morgen het leukste baasje!
Gratis verzending vanaf 20,-
Gratis retourneren

Door Max&Luna, 25 februari 2018

Advies bij de keuze ras of kruising

Vragen over je hond of kat? Onze dierencoaches geven antwoord!

Ervaren dierencoaches van Sterkliniek Dierenartsen geven online antwoord op jouw vragen over de gezondheid, het gedrag of de verzorging van jouw hond of kat. Deze week een vraag van Tarro die een hond en kat overweegt en vragen heeft over de keuze tussen ras of kruising. 

Vraag

Ik (wij) ben van plan om een hond en kat aan te schaffen. Nou hoor ik hier en daar verhalen over de genetische gezondheid van honden. Ik vraag mij dus af; in hoeverre moet ik dit serieus nemen? En is het bijvoorbeeld beter om een kruising aan te schaffen? En hoe zit dit met katten? Daar hoor ik niets over. Betekent dit dan ook dat er daar geen (serieuze) problemen zijn? En ook hier; in hoeverre is het verstandiger om een soort van vuilnisbakkenras te nemen?

Antwoord

Wat leuk dat jullie een kat en een hond overwegen. Er komen helaas door inteelt en een kleine genetische genenpool veel erfelijke afwijkingen bij rashonden en -katten voor. De kans op een erfelijke aandoening is bij een rashond zelfs zesmaal hoger dan bij een kruising! Dit is uiteraard niet bij alle honden- en kattenrassen zo, maar denk bijvoorbeeld eens aan de ademhalingsproblemen bij de Franse Bulldog en de uitpuilende ogen bij de Chihuahua. Dit komt allemaal door de selectie op bepaalde uiterlijke kenmerken: korte snuiten en kleine koppies. En bij katten is het ook al zo, kijk bijvoorbeeld naar de Pers of de Britse Korthaar, die hebben last van benauwdheid en tevens oogproblemen vanwege de te platte kop.

Mocht je toch een rashond/raskat willen aanschaffen, kijk dan eens naar dit overzicht van rashonden en raskatten. Via www.raskattenwijzer.nl en www.rashondenwijzer.nl vind je een overzicht van alle rassen met veel voorkomende erfelijke afwijkingen.

Ik zou je tevens willen adviseren om geen huisdier via Marktplaats aan te schaffen. Helaas zijn broodfokkers uit Oost-Europa zeer actief op deze website en de pups die op de site worden aangeboden zijn vaak ziek, slecht gesocialiseerd en in erbarmelijke omstandigheden naar Nederland gekomen. In het asiel zitten vaak nestjes kittens, dus ik denk dat je daar zeker wel een 'huis-tuin-en-keukenkat' kan vinden. En misschien zelfs wel een leuke hond, kijken kan altijd!

Indien je toch gaat voor een rashond/raskat, lees je dan in ieder geval goed in en koop niet zomaar een pup/kitten van Marktplaats. Koop dan een pup met stamboom bij een erkende fokker. - Sterkliniek dierenarts

Heb jij zelf een vraag? Stuur een email naar de Max&Luna Dierencoach!