0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 2 mei 2019

8 tips om verveling bij je kat tegen te gaan

Zonder alle opwinding van buitenshuis of een speelmaatje kan een kat of kitten zich snel gaan vervelen, zeker als hij of zij veel tijd binnen doorbrengt. Niet leuk voor je kat natuurlijk, maar het kan zelfs schadelijk zijn en depressies en overgewicht in de hand spelen. Bovendien zorgt verveling bij katten (en honden) vaak voor ongewenst gedrag, zoals het vernielen van meubels en gordijnen in huis. Met deze onderstaande tips ga jij gegarandeerd succesvol de strijd aan tegen verveling bij jouw kat!

1. Speelgoed

Het juiste speelgoed vinden, vergt soms wat experimenteren, maar het is de moeite waard om even door te zetten, want je kat of kitten kan zich met zijn favoriete speeltje eindeloos vermaken. Ben jij vaak van huis, dan is een interactief speeltje op batterijen, dat bijvoorbeeld wiebelt en geluiden maakt, misschien een goede optie.

2. Samen spelen

Elke dag wat tijd vrijmaken om met je kat te spelen, is ideaal en belangrijk voor zijn gezondheid. Gebruik een opwindspeeltje of laserlampje om zijn jachtinstinct op de proef te stellen. Lukt elke dag spelen je niet, denk dan aan speelgoed op batterijen.

3. Krabpaal of krabmeubel

Een krabpaal of -meubel houdt niet alleen de nagels en klauwen van je kat gezond, maar hij kan er ook zijn energie mee kwijt. Zich lekker uitrekken, krabben en spelen; je kat wordt er gelukkig van.

4. Kattenkruid

Niet alle katten zijn vatbaar voor de magische krachten van kattenkruid, maar zij die het wel zijn… Een beetje kattenkruid (er zijn speciale sprays te koop) op een afgedankt speeltje spuiten en het wordt weer een stuk interessanter. En ook het verwaarloosde krabmeubel wordt ineens woest aantrekkelijk.

5. Uitzicht

Katten hebben veel sterkere zintuigen dan wij mensen. Hun neus, oren en ogen staan altijd op scherp in de buitenlucht. Door genoeg plekken te maken waar je kat lekker voor het raam kan zitten, pikt hij binnen toch wat van die avontuurlijke outdoors mee. Op de vensterbank is een prima plek, maar denk ook eens aan het vrijhouden van een boekenplank of het plaatsen van een kattenboom voor het raam.

6. Vogelvoerhuisje

Oké je hebt een plek met uitzicht gecreëerd, maar afhankelijk van waar je woont, is er misschien nog iets meer nodig om het leven van je kat of kitten spannender te maken. Hang bijvoorbeeld buiten een vogelvoerhuisje op. Er zijn er ook die je met zuignappen aan het raam bevestigt; handig als je bijvoorbeeld in een flat woont. Zo verveelt je kat zich geen moment!

7. Katten-tv

Wist je dat er allerlei films bestaan die speciaal gemaakt zijn voor katten? Zoek maar eens op YouTube, op 'movies for cats'. Vaak gaat het om een zwerm vogels of een paar eekhoorns die gefilmd zijn. Het geluid en de beweging roepen vast en zeker de nodige reactie op bij je kat. Er zijn ook filmpjes met laserstralen en tekenfilmmuizen. Leuk om er een paar te proberen en te kijken waar jouw kat het meest door wordt getriggerd.

8. Voerballen/voedingsspeeltjes

Veel katten doen alles voor eten en ze zijn dan ook direct bereid om in beweging te komen als er wat te halen valt. Om de maaltijd wat spannender en uitdagender te maken, kun je voerballen of andere voedingsspeeltjes toepassen. Er zijn allerlei soorten, maar het overkoepelende idee is dat je kat z'n best moet doen om z'n eten te bemachtigen. Dit appelleert aan zijn jachtinstinct en daar wordt hij blij van. Deze voerbal wordt aanbevolen door onze partner Sterkliniek Dierenartsen

Wat vindt jouw kat het allerleukste tijdverdrijf? Tip Max&Luna!