0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

0

Max&Luna is definitief geslotenMax&Luna is definitief gesloten

Door Max&Luna, 1 maart 2021

5 Tips om krabben van je kat aan meubels te voorkomen

De nagels van je kat laten verwijderen, ook wel ontklauwen genoemd, is in Nederland gelukkig bij wet verboden. Het is wreed en onnodig. Als je kat aan de bank of de tafelpoot krabt, doet hij dat niet om jou te pesten.

Krabben zit in zijn instinct en is nog gezond ook, want het helpt hem om zich flink uit te rekken en overtollige energie kwijt te raken. Bovendien worden zo rafelrandjes van de nagels afgeschuurd en worden deze niet te lang. Ondanks de voordelen kan het voor jou frustrerend zijn én het kan schade aanrichten aan je meubels en interieur. Daarom hebben Max&Luna vijf mogelijke oplossingen voor je verzameld:

1. Een krabmeubel

Katten zijn opportunisten en als ze de keus krijgen, zullen ze altijd kiezen voor de beste optie. Omdat krabben in hun natuur zit, zullen ze hun klauwen zetten in alles wat voorhanden is. Eén of meerdere krabpalen in huis kunnen ervoor zorgen dat je kat voortaan daaraan krabt, in plaats van daar waar jij het niet wilt. Niet zo gecharmeerd van de traditionele krabpalen? Er zijn tegenwoordig ook heel mooie designexemplaren, bekijk de keuze van Luna maar eens!

2. Nagels knippen

Heb je een binnenkat, die dus geen scherpe nagels nodig heeft om zichzelf buiten te kunnen verdedigen, dan is nagels knippen een prima optie. Zorg wel dat je weet hoe je dit veilig en pijnloos doet en laat het anders over aan een trimsalon of je dierenarts.

3. Krabspeelgoed

Als je kat al tijdens het spelen de mogelijk heeft om zijn nagels te krabben, dan zal hij minder geneigd zijn de nagels in je bank te zetten na het spelen. Max&Luna heeft diverse krabspeelgoed in het assortiment.

4. Afleidingsmanoeuvres

Probeer je kat af te leiden. Omdat krabben in principe gezond voor hem is, kun je dat doen door, zoals hierboven gezegd, een fijn krabmeubel neer te zetten. Spray er eventueel wat kattenkruid op voor extra aantrekkingskracht en maak tegelijkertijd de plek waar je kat voorheen het liefst krabde onaantrekkelijk. Bijvoorbeeld door er aluminiumfolie of dubbelzijdig tape op te plakken. Dikke kans dat je kat dat zo onprettig aan vindt voelen, dat hij zich maar wat graag naar de nieuwe krabpaal begeeft.

5. Fopferomonen

Overmatig of storend krabben kan een teken zijn dat je kat stress heeft. In een huishouden met meerdere katten gebruikt je huisdier zijn klauwen ook om zijn territorium af te bakenen, zowel visueel als met geur, afgezet door de klieren die in zijn poten zitten. Het kan helpen om Feliscratch van Feliway te gebruiken: een synthetische variant van de feromonen die je kat gebruikt om geursporen af te zetten.

Hoe heb jij je kat zo ver gekregen dat hij niet meer krabt waar jij het niet wilt? Deel je tips & tricks met andere Max&Luna Vrienden!