0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

0

Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.Helaas is het niet meer mogelijk om te bestellen bij Max&Luna.

Door Max&Luna, 1 februari 2023

20 Fascinerende Feitjes over Katten die je zullen verbazen!

Katten zijn bijzondere dieren die al duizenden jaren onze harten veroveren. Of je nu een trotse kattenbezitter bent of gewoon een fan van deze majestueuze wezens, er zijn zoveel fascinerende feiten over katten die je waarschijnlijk nog niet kent. Hier zijn 20 van de meest bijzondere weetjes over katten die je misschien wel verbazen!

 1. Katten hebben niet alleen snorharen op hun snoetje, maar ook op hun voorpoten en zelfs op hun ellebogen! Deze haren helpen katten bij het navigeren in het donker en bij het bepalen van de grootte van openingen waar ze doorheen kunnen passen.

 2. Wist je dat katten eigenlijk geen 'meow' maken om met elkaar te communiceren? Het is een geluid dat ze hebben ontwikkeld om met ons, mensen, te communiceren.

 3. Katten zijn notoir kieskeurige eters, maar wist je dat ze eigenlijk geen zoetekauwen zijn? Katten missen het gen dat verantwoordelijk is voor het proeven van zoetheid, dus vinden ze suiker niet zo lekker als wij dat doen.

 4. Katten hebben zeer flexibele ruggengraat, wat hen in staat stelt om zich in de meest onmogelijke posities te wringen. Ze kunnen zich zelfs 180 graden omdraaien terwijl ze nog steeds op hun poten landen!

 5. Hoewel katten als huisdier voornamelijk bekend staan om hun onafhankelijkheid, zijn ze eigenlijk zeer sociale dieren die graag samen zijn met andere katten en zelfs met mensen.

 6. Het idee dat katten altijd op hun poten landen is waar, maar alleen als ze van een hoogte van minstens 30 centimeter vallen. Op lagere hoogtes hebben katten niet genoeg tijd om hun lichaam te draaien en kunnen ze gewond raken bij het landen.

 7. De mythe dat katten altijd op muizen jagen is niet helemaal waar. Katten jagen graag op alles wat beweegt, van vlinders tot vogels en zelfs spinnen.

 8. Katten hebben ongeveer 100 verschillende geluiden die ze kunnen maken, terwijl honden er slechts ongeveer 10 hebben.

 9. Katten kunnen eigenlijk heel goed zien in het donker, dankzij de aanwezigheid van een reflecterende laag in hun ogen, genaamd de tapetum lucidum. Dit geeft katten een beter zicht in het donker dan mensen.

 10. Wist je dat de meeste katten eigenlijk lactose-intolerant zijn? Hoewel veel katten dol zijn op melk, kunnen ze last krijgen van buikpijn en diarree als ze het drinken.

 11. Katten zijn geweldige jagers en kunnen snelheden tot 48 km/uur bereiken! Ze hebben ook een zeer goed ontwikkeld gehoor- en reukvermogen, waardoor ze prooien gemakkelijk kunnen vinden.

 12. De gemiddelde levensduur van een binnenkat is ongeveer 15 jaar, terwijl buitenkatten meestal niet ouder worden dan 5 jaar. 

 13. Katten zijn niet alleen geweldige jagers, maar ook geweldige acrobaten. Ze kunnen tot wel zes keer hun eigen lichaamslengte springen en zelfs tot vijf keer hun eigen lichaamsgewicht tillen!

 14. Wist je dat katten eigenlijk niet kunnen proeven? Hun smaakpapillen zijn niet zo ontwikkeld als die van mensen en ze vertrouwen voornamelijk op hun reukvermogen om te bepalen wat ze lekker vinden.

 15. Katten zijn van nature zeer schone dieren en besteden tot wel 30% van hun dag aan het verzorgen van zichzelf. Ze likken zichzelf niet alleen om schoon te blijven, maar ook om hun vacht te helpen hydrateren en om stress te verminderen.

 16. Katten hebben verschillende manieren om hun liefde en genegenheid te tonen, zoals spinnen, kopjes geven en zachtjes bijten. Maar wist je dat als een kat haar staart om je heen krult, dit een teken van vertrouwen en genegenheid is?

 17. Katten hebben een geweldig evenwichtsgevoel, dankzij kleine haarcellen in hun oren die helpen hun positie en beweging te reguleren. Dit is ook de reden waarom katten graag op smalle oppervlakken en hoge plaatsen zitten.

 18. Katten hebben unieke afdrukken op hun neus, net zoals mensen vingerafdrukken hebben. Deze afdrukken zijn zo uniek dat ze zelfs gebruikt kunnen worden om katten te identificeren.

 19. Hoewel katten niet zo goed kunnen zien als mensen, hebben ze wel een bredere gezichtsveld dan ons. Katten kunnen tot 200 graden zien, terwijl mensen slechts 180 graden kunnen zien.

 20. Wist je dat katten eigenlijk kunnen gapen als teken van stress of angst? Gapen is een manier voor katten om zichzelf te kalmeren en te ontspannen in stressvolle situaties.

Katten zijn fascinerende dieren die ons blijven verbazen met hun gedrag en eigenaardigheden. Of je nu een kattenliefhebber bent of niet, er is geen twijfel mogelijk dat deze majestueuze wezens een speciaal plekje in ons hart hebben veroverd. We hopen dat je hebt genoten van deze 20 bijzondere weetjes over katten en dat je nog meer van ze gaat houden!